Ta kontroll över inkompetenta chefer och kvackare

Såg ni programmet "Uppdrag granskning", om ett moment i behandling av utvecklingsstörda? Kontrolltagning kallas det för och är ett livsfarligt polisgrepp. Det är en våldshandling som får tillgripas i mycket speciella situationer. Hur är det då möjligt att psykoterapeuter/psykologer kan implementera något sådant i behandlingsarsenalen?? Är det upp till vilken kvackare som helst, att hitta på någon metod. Ibland verkar det så. Gäller inte lege artis (enligt vetenskap och beprövad erfarenhet)?
Inom den här typen av verksamhet finns outbildad personal, det gör det hela synnerligen allvarligt. Har inte socialstyrelsen tillsyn? När det gäller utagerande vårdtagare, har jag aldrig upplevt att aggressivitet eller våld från personalens sida, skulle ha varit till hjälp. Vare sig för vårdtagaren eller personalen.
 
Istället är det lugn, tålamod och stor inkännande förmåga som löser situationer.
I vården måste en läkare skriftligt dokumentera beslut om att bälta en patient. Det kan gälla ett bälte i rullstolen så att vårdtagaren inte ramlar ur, bälten i sängen och jag tror även att grindar på sängen kräver tillstånd. Finns det ingen läkare eller någon medicinskt ansvarig vid dessa vårdhem? image38

I en artikel i Svenska Dagbladet idag säger psykologen Olle Wadström, att socialstyrelsen med flera bör "utarbetar riktlinjer för hur man får och bör arbeta med denna svåra problematik".
Jaha, är det så dags nu.



Dagens Nyheter   Uppdrag Granskning   Upsala Nya Tidning  Svenska Dagbladet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0